Acasă » Fişiere » Olandezi » Artişti plastici

Vicent Van Gogh
2013-10-18, 8:42 PM
Vincent Van Gogh s-a nascut la 30 martie 1853, la Groot Zundert, Tarile de Jos.Tatal lui era preot protestant, iar mama provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta.
La vârsta de 16 ani, mama lui i-a gasit primul loc de munca, în Haga, la un unchi care era negustor de arta. Parea ca viata lui a intrat pe un fagas normal, dar în 1874 este transferat la Londra, unde se îndragosteste de fiica gazdei si îsi neglijeaza munca. A fost concediat si trimis acasa. În 1876 se întoarce în Anglia si lucreaza ca si colector de impozite într-o scoala londoneza. Mizeria orasului îl afecteaza atât de puternic încât refuza colectarea impozitelor, motiv pentru care se trezeste iar pe strazi.
Se întoarce acasa si de decide, urmându-si tatal, sa devina preot, dar studiile teologice i se par prea dificile si se dedica activitatilor caritabile. Asa ajunge în 1878 în Belgia, în zona miniera Borinage. Saracia regiunii este impresionanta chiar si fata de mizeria cartierelor londoneze; îsi vinde lucrurile si se muta într-o coliba saracacioasa, aproape de "ai sai". Patronii, uimiti, îl concediaza în 1880.
În 1881, Van Gogh îsi împarte timpul între Haga si Antwerpen hotarat sa devina pictor. În 1885 pleaca la Paris. Cu ocazia primului sejur în acest oras, înainte cu 11 ani, fusese fascinat de prima si unica expozitie impresionista, iar acum îsi dorea sa fie aproape de artistii sai idolarizati. Van Gogh era îndeosebi atasat de Gauguin, având în vedere ca ambii artisti considerau ca picturile trebuie sa reflecte trairile interioare. În decurs de mai putin un an picteaza 200 de tablouri.
În 1890 se stabileste în Auvers, la nord-vest de Paris, un orasel foarte popular în rândul artistilor. Se refugiaza într-o camaruta deasupra unei cafenele si se dedica exclusiv picturii. Picteaza 70 tablouri în tot atâtea zile. Însa nu a rezistat mult timp în acest ritm fanatic. La 27 iulie 1890 iese din orasel si se împusca în piept, dupa care se retrage în camera lui, unde îsi petrece noaptea fumându-si pipa. Marti, la ora unu noaptea, Van Gogh în vârsta de 37 ani, moare din cauza ranii.
Categorie: Artişti plastici | Adăugat de: redactialeviathan | Tag-uri: Vicent van Gogh
Vizualizări: 248 | Descărcări: 0 | Rating: 5.0/1
Total comentarii : 0
Bibliotecă Texte:
avatar